
‘Veus de Damasc’ és un projecte de dos anys de durada que reunirà un grup interdisciplinari d’artistes i intel·lectuals de Síria, Alemanya, el Regne Unit i Espanya, amb l’objectiu de proporcionar una visió més humana i completa de Damasc. Aquest grup dirigirà i inspirarà un procés de creació d’esdeveniments artístics que es presentaran als diferents països participants. El projecte promou una comprensió més profunda i ens porta a preguntes rellevants sobre els valors democràtics no només a Síria, sinó que actualment afecten a Europa.
Aquest projecte està promogut i coordinat des de Mallorca amb la intenció de fomentar un tipus d’activitat que porta beneficis per al desenvolupament social de l’illa. Mentre que proporciona un espai per a un intercanvi artístic i intelectual d’alta qualitat, cream xarxes per contribuir a la cohesió i la comprensió de les diverses cultures a l’illa.
Per desgràcia, el que sabem sobre Síria en els últims anys prové, en la seva majoria, dels mitjans de comunicació. Les paraules ‘guerra’ i ‘refugiats’ han penetrat profundament en l’imaginari
col·lectiu. Aquest ‘etiquetatge’ ens impedeix una perspectiva més àmplia, una visió més humana, i ens allunya inevitablement d’aquella realitat: la guerra i la devastació pertanyen a un Altre que no té res a veure amb nosaltres. Aquesta distància ens proporciona la il·lusió de seguretat i oblidem que la democràcia i la pau no poden donar-se per fets.
Per aquesta raó, creiem que cal aportar llum a una visió més plural, acostar l’Altre. Artistes, escriptors, filòsofs i músics sirians viuen entre nosaltres a Europa. Escoltar les seves veus
implica una comunicació més humana, un coneixement més profund, no només de la realitat Síria, sinó també de les pròpies debilitats de la democràcia a Europa.
‘Veus de Damasc’ posa sobre la taula qüestions d’identitat, de realitat multicultural i valors pacífics. Aquestes qüestions són rellevants per a la realitat de l’illa, on la població és cada vegada més diversa (africana, llatinoamericana, europea …) i les seves diferències culturals i socials cada vegada més grans. D’altra banda, creiem que és imprescindible promoure el desenvolupament d’un sector cultural que aporti no només beneficis econòmics a una part de la població, sinó que també contribueixi a l’enfortiment del teixit social.
El nostre projecte es basa en tres pilars:
Art com un canal de comunicació: Necessitem canviar el llenguatge utilitzat per tractar la realitat Síria: el periodístic. L’art comunica sense categories i apel·la a l’experiència sensible, proveint amb un coneixement més profund. Ens connecta amb el que Jung va anomenar la ment inconscient de la humanitat, on «tots som un», facilitant la connexió.
Espais de diàleg com a mitjà per a l’intercanvi i l’enriquiment mutu: On els mitjans són la veu dominant, la interacció humana es torna essencial per conèixer altres perspectives i enriquir el nostre pensament. El diàleg és un dels pilars del pensament crític, la democràcia i la llibertat. I això és, justament, al que aspirava la població siriana i el que es va perdre amb la guerra.
Actitud constuctiva cap a la democràcia i la pau: Volem aportar la nostra humil contribució per reviure la memòria dels colors, olors i sons de Damasc, però també l’esperança i la força de la
vida mateixa. Aspirem a oferir un espai on tots aquests artistes puguin utilitzar el seu talent per reconstruir una nova visió. Que en aquest espai floreixi l’esperit del diàleg, la democràcia i la pau, no només a Damasc, sinó també a Europa.
Si voleu més informació, vos podeu descarregar aquest document: Dossier de Premsa Damasc
Foto portada: Massar Children Discovery Center de Henning Larsen Architects